Кметът на руската столица Москва Сергей Собянин удължи блокадите в столицата на Русия до 31 май, след като страната отчете рекордно увеличение на новозаразените, съобщиха световните информационни агенции.

В петък Русия регистрира повече от 10 000 нови случая за шести ден поред. Властите съобщават за 10 669 нови случая през последните 24 часа, но по-малко от данните за 11 231 в четвъртък.

Снимка 478731

Източник: EPA/БГНЕС

Общият брой на потвърдените инфекции до 187 859. Страната също регистрира 98 нови смъртни случая от вируса, като общият им брой е 1723.

На жителите на Москва е разрешено да напускат домовете си само за кратки разходки до магазина, да разхождат кучетата си или да пътуват до работните места с разрешително. От вторник те също така трябва да носят маски и ръкавици в градския транспорт и магазини или ще бъдат глобени.

Властите казаха, че в зависимост от ситуацията, някои ограничения могат да бъдат облекчени в други руски региони от 12 май.

Русия се превърна в гореща точка на разпространението на Covid-19 в Европа

Русия се превърна в гореща точка на разпространението на Covid-19 в Европа

За шести пореден ден повече от 10 000 души са заразени

По време на първия етап на плана хората ще могат да излизат навън за разходки и упражнения. Втората фаза включва повторно отваряне на училища и предприятия, а последната ще позволи повторно отваряне на паркове и площади.

Забраната за влизане на чужди граждани е удължена за неопределено време. Миналия месец Русия затвори границата с Китай, след като нарастващ брой китайски граждани, които работят в Русия, тестваха положително за коронавируса.

Русия не пада под 10 000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа

Русия не пада под 10 000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа

1537 починали при 173 300 заболели, докладва Русия

Властите бяха принудени да преразгледат решението за Парада по случай Деня на победата (9 май). Парад в класическия му вид няма да се проведе. Въздушната част на парадите обаче ще се състои. 

Беларус обаче ще има парад, въпреки пандемията.