Русия никога не е търсила конфронтация със Запада и винаги е била открита за диалог на основата на равноправието. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на сесия на клуба „Валдай” в рамките на Петербургския международен икономически форум, който ще продължи до 18 юни, цитиран от руски медии.

Той подчерта, че ЕС показва неспособност да разбере настоящата ситуация, като казва, че Москва вече не е стратегически партньор на съюза.

В началото на месеца стана ясно, че в Бялата книга на Германия се отбелязва, че Москва е включена в списък с 10-те най-големи заплахи за страната.

Никога не сме търсили конфронтация. Винаги сме подкрепяли равенство и диалог с взаимни ползи”, изтъкна руският дипломат на форума.

Русия предлага на ЕС да проведат съвместна ревизия на отношенията, добави той и поясни, че Москва разглежда ЕС като важен икономически партньор.

Според него избирателният подход на ЕС в диалога с Русия не работи.

По отношение на вчерашния коментар на американския държавен секретар на САЩ Джон Кери, че се изчерпва търпението на Вашингтон за Сирия, Лавров призова САЩ да бъдат по-търпеливи.

Изчерпва ни се търпението за Сирия и Асад, предупреди Кери Москва

Изчерпва ни се търпението за Сирия и Асад, предупреди Кери Москва

Русия трябва да разбере, че нашето търпение