Москва разхлаби някои ограничителни мерки в борбата с коронавирус. За първи път от 9 седмици московчани ще могат да правят дълги разходки навън, информират Би Би Си и АФП.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви пред руския президент Владимир Путин, че ще разхлаби някои правила в столицата, включително ще позволи отваряне на търговските центрове и по-голяма свобода за хората да напускат жилищата си. Парковете също отварят.

Пак над 9 000 новозаразени в Русия за денонощие

Пак над 9 000 новозаразени в Русия за денонощие

Починали са още 162 души

Преди на московчани им беше позволено да излизат само до магазина за храна, да разхождат домашните си любимци и да пътуват до работа само с разрешение. Ограниченията влязоха в сила от 30 март.

Автосалоните, химическото чистене, обущарите, книжарниците и пералните също отварят от днес. Ресторантите, кафенетата и кината ще останат затворени за момента.

Над 405 хил. заразени с новия коронавирус в Русия

Над 405 хил. заразени с новия коронавирус в Русия

През последното денонощие новозаразените са 9 268 души

Сега на московчани им е позволено да се разхождат по три пъти седмично - два пъти през работните дни и един път през уикенда - в определени дни и на определени места. Собянин уточни, че разходките са позволени между 09,00 часа и 21,00 часа. Хората също могат да спортуват навън, но само между 05,00 часа и 09,00 часа и с маски.

Новите регулации предизвикаха поток от подигравки в социалните медии. Мерките са определяни като "върховна глупост".

Московските власти също обявиха, че няма да се позволяват масови мероприятия до 14 юни, когато изтичат стриктните мерки.

По-рано стана ясно, че заразените с коронавирус в Русия са се увеличили с над 9000 за денонощие.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 370 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 6,1 млн. случая и повече от 372 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 2,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".