Оръжейно-космическите планове на САЩ за разполагане на оръжия в космоса би нанесло непоправим удар върху действащата система на безопасност в космоса.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на Русия, цитирана от РИА Новости.

Москва: Ще отговорим на притеснението на САЩ за опасно доближаване на сателити на двете държави

Москва: Ще отговорим на притеснението на САЩ за опасно доближаване на сателити на двете държави

Не избягваме диалог с американците по този въпрос. Ние действително получихме от тях съответните сигнали, ние ще отговорим на тези сигнали

Русия няма планове да разрешава проблеми в космоса с използване на оръжия, добави ведомството.

Придвижването на спътника "Космос-2542", обезпокоило правителството на САЩ, не представлява заплаха и не нарушава нормите на международното право, уверява министерството.

Преди няколко дни се появи информация, че руският космически апарат преследва американския сателит за шпионаж "USA-245".

Според министерството обвиненията на САЩ са опит да оправдаят действия по разполагане на оръжия в космоса, които могат да доведат до дестабилизиране на ситуацията в сферата на космическата сигурност.

Странен руски кораб следи шпионски сателит на САЩ

Странен руски кораб следи шпионски сателит на САЩ

Руски сателити се движат в близост до американски шпионски сателит за милиарди долари

Министерството поясни, че продължава пропагандната кампания срещу Русия. Със замаскирани деструктивни действия Вашингтон провокира надпревара във въоръжаването в космическото пространство и го превръща в ново поле на военно противопоставяне, смятат в Москва.