Показаната от разследващия екип ракета за сваления пътнически самолет MH17 е утилизирана след 2011 г. Тази позиция изрази Министерството на отбраната на Русия, цитирано от местни медии.

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

Напомня се, че ракетата, поразила самолета, е от руска военна част, базирана в Курск…

По-рано днес Холандия и Австралия официално обвиниха Русия, че стои зад свалянето на самолета. Вчера воденото от Холандия международно разследване заключи, че ракетата е на руските въоръжени сили.

Руското военно министерство подчерта, че е анализирало разкритите от холандските разследващи видеоматериали за сваления пътнически самолет.

Ведомството пояснява, че не са доставяни нови системи за противовъздушна отбрана на Украйна, която има около 20 батальона с ракетни системи "Бук" от 1991 г. Министерството допълва, че специалният номер на въпросната ракета, използвана срещу самолета, показва, че е произведена в Съветския съюз през 1986 г.

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия

Министерството също така обвини разследващите, че са скрили информация за датата и мястото на производство на двигателя на ракетата.

Въпросната ракета, според министерството, подлежи на утилизация след 25 г. експлоатация.

Австралия и Холандия официално обвиниха Русия за сваления самолет МH17

Австралия и Холандия официално обвиниха Русия за сваления самолет МH17

Решението на Холандия и Австралия беше обявено от холандския кабинет

Москва смята, че разследващите са укрили произхода на ракетния двигател, тъй като може да е на украинските въоръжени сили.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, цитиран от АФП, че Холандия не е представила "факти" в подкрепа на твърдението си, че Москва пряко стои зад атаката срещу самолета.