Обявилият се за "мозъка" на терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 година изпрати писмо на бившия държавен глава Барак Обама, съобщава "Франс прес".

В него Халид Шейх Мохамед заявява, че нападенията са в резултат на американската външна политика и убитите от Вашингтон невинни хора.

Писмото, което е от 18 страници, е адресирано до "главата на змията, Барак Обама", лидер на "страната на потисничеството и тиранията".

Адвокат Дейвид Невин представи копие на писмото, което все още не е публикувано на американския военен сайт за затвора в Гуантанамо. Той поясни пред осведомителната агенция, че Мохамед е започнал да пише писмото през 2014 година.

Писмото е с дата 8 януари 2015 година, но е достигнало до Белия дом в последните дни на управлението на Обама, според медии, след като военен съдия е наредил затворът, където Мохамед е задържан да го предостави на администрацията.

"Не бяхме ние, които започнаха войната срещу вас на 9/11, бяхте вие и вашите диктатори на земята ни", пише той.

Мохамед отбелязва, че Аллах е бил на страната на извършителите на атаката.

"Аллах ни помогна да извършим 9/11, да унищожим капиталистическата икономика, да ви хванем неподготвени и да изобличим вашето дългогодишно двуличие за демокрация и свобода", се пояснява в писмото.

Авторът изброява извършени от САЩ "брутални и варварски кланета" - от Виетнам до атомните бомби в Хирошима и Нагасаки.

"Вашите ръце все още са оцапани с кръвта на нашите братя, сестри и деца, които бяха избити в Газа", пише Халид Шейх Мохамед.

Наред с писмото Мохамед изпраща ръкопис от 51 страници - "Трябваше ли да умра, когато кръстоносците извършваха смъртни присъди? Истината за смъртта". Илюстриран е с бесилка.

Ислямистът, който може да бъде осъден на смърт за организирането на атаките, при които загинаха почти 3000 души, заявява, че не се страхува да умре.

Мохамед е изтезаван 183 пъти с техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене, б.р.) през март 2003 година. Той е бил държан в таен затвор на ЦРУ в чужбина след задържането му в Пакистан през същата година.