Халид Шейк Мохамед, признал, че стои зад атаките от 11 септември в САЩ, е бил подлаган на мъчения от ЦРУ близо 200 пъти.

Пакистанецът е бил подложен на един от най-критикуваните методи за мъчения над заподозрени от агентите на ЦРУ, а именно - давене с вода. Халид Мохамед е бил „давен" 183 пъти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на „The New York Times". На симулирано давене е бил подлаган и друг, сочен за връзки с Ал-Кайда - Абу Зубайда. Той е бил „давен" 85 пъти от служители на ЦРУ.

Припомняме, малко след встъпването си в длъжност Барак Обама забрани метода на разпит, при който заподозрените са измъчвани със симулация на давене. Администрацията на предишния държавен глава Джордж Буш не определяше подобни начини за изтръгване на информация, като „мъчение".

Въпреки това преди дни Обама обяви, че служители на ЦРУ няма да бъдат преследвани по съдебен път за мъчението тип "давене" и останалите твърди мерки при разпитите на заподозрени в тероризъм по време на управлението на предшественика му.

Той коментира, че хората, които са изпълнявали задълженията си по заповед на законните власти, не трябва да бъдат преследвани и държавата ще им осигури защита.