Четирима души, свързани с Европейския парламент, бяха арестувани в това, което изглежда е началото на голям корупционен скандал. Политическата кариера на Ева Кайли, гръцки политик и един от вицепрезидентите на Европейския парламент, вече е дерайлирана. Тя беше отстранена от длъжност от председателя на парламента Роберта Мецола и изхвърлена от предишните си партии и връзки, пише Джеймс Снел за The Spectator.

Кайли е арестувана и активите й са замразени. Все още не е ясно дали тя е обвинена в нещо; някои медии казват, че е, други, че скоро ще бъде.

Белгийската полиция съобщи, че е извършила обиск в 16 имота и е иззела твърди дискове, устройства и до 600 000 евро в брой - предполагаемо корупционни плащания от катарската държава, предназначени да повлияят на политиката. Говорител на Катар отрече неправомерно поведение.

В момента фактите са оскъдни, но е достатъчно ясно, че това, което се твърди, е изключително тревожно. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че обвиненията са "много сериозни" и призова за създаването на нов орган на ЕС по етика.

Белгийската полиция обявява, че обвиненията са в "участие в престъпна организация, пране на пари и корупция". Според прокурорите и белгийската преса този скандал е включвал подкупи и подаръци, предназначени да повлияят на работата на парламента и - най-тревожното от всички оплаквания - дори на навиците за гласуване на членовете.

Евродепутатите едва ли са бедни. Те нямат причина освен алчността да вземат парите. Ако се докаже, последствията са сериозни и не са за подценяване: цялата история на гласуване на всеки, замесен в подобни неща, е подозрителна със задна дата. Всяка проведена среща, всяко взето решение - всичко е опетнено.

Фон дер Лайен призовава за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в ЕП

Фон дер Лайен призовава за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в ЕП

Тя иска създавана на правила за лобизма

Подобна корупция не само разлага институции и индивиди; също така унищожава дори видимостта на разумен дебат и управление. Ако Европейският парламент е бил домакин на открито събиране на пари в брой от чуждестранна сила, кои от неговите функции или преценки могат да бъдат освободени от асоциацията с продажност и нечестност?

Евродепутатите дават анонимни изявления пред пресата през целия уикенд, един през друг, за да изглеждат отвратени и шокирани. Те са ужасени - с основателна причина - от това какво могат да си помислят избирателите. Ако това може да се случи веднъж, избирателите и чуждестранните дипломати ще се чудят, откъде знаем, че не се е случвало преди, вероятно много пъти? И как ще разберем, че не може да се повтори?

Веднъж загубена репутация на честно отношение и честност никога не може да бъде възвърната напълно. В англоезичния свят части от континентална Европа се пренебрегват като изостанали и корумпирани, а Европейският парламент, като място, където хората ядат изискани вечери с вкусна гарнитура от вино и взимат солидни чекове за не много работа. Без съмнение за мнозина тази новина само потвърждава стереотипа.

Разследването ще продължи и несъмнено ще излязат нови шокиращи факти. "Добрите" евродепутати и колеги ще изпълзят от дървото, за да изразят възмущението си. Те ще обявят невежество и невинност. Как обвиняемият е могъл да извърши твърдяното? Tе ще ридаят. Как можаха да ми причинят това? Да бъдеш в пресата за какъвто и да било период от време означава да ставаш все по-малко търпелив с подобни извинения и скърцане със зъби.

Докато законодателите остават готови да корумпират себе си и своите институции и докато огромни приливи от пари се въртят привлекателно около хора и места, които държат властта, избирателите винаги ще се чудят кой е взел сребърниците - и как в крайна сметка тази корупция ще се отрази на живота на тези, които не желаят или не могат да платят.

Орбан се подиграва с ЕП заради корупционния скандал с Катар

Орбан се подиграва с ЕП заради корупционния скандал с Катар

Мецола: Демокрацията в ЕС е атакувана, нищо няма да бъде заметено "под килима" и никой няма да остане ненаказан