Повече от 300 медии в САЩ започнаха кампания срещу атаките на президента на САЩ Доналд Тръмп и ще се опитат да насърчат свободата на пресата, информира Би Би Си.

През миналата седмица "Бостън глоуб" отправи национален призив за осъждане на "мръсната война" на президента срещу медиите, използвайки хаштага #EnemyOfNone.

Тръмп често нарича материалите на медиите "фалшиви новини" и атакува журналистите като "враг на народа".

Според експерти от ООН това увеличава риска от насилие срещу журналистите.

"Бостън глоуб" обеща да напиши статия на редакцията за "опасността от нападение на администрацията срещу пресата" на 16 август и поиска и другите медии да го направят.

Първоначално вестникът получи положителен отговор от 100 медии, но впоследствие броят им нарасна до 350, включително големи национални вестници и по-малко локални издания. Към тях се присъединиха и чужди медии като британския вестник "Гардиън".

В материала си със заглавие "Журналистите не са враг" "Бостън глоуб" подчерта, че свободата на пресата е основен американски принцип повече от 200 г.

"Ню Йорк таймс" избра заглавието "Нуждаеш се от свобода на пресата", като предупреждава, че атаките на Тръмп са "опасност за душата на демокрацията".

Фактът, че американският президент спечели изборите без подкрепата на основните медии, това може да постави под съмнение дали кампанията на "Бостън глоуб" ще окаже влияние върху подкрепата за Тръмп.

Има и някои гласове, които отказват да участват в кампанията на вестника, включително "Уолстрийт джърнъл".

В същото време проучване от вторник на Quinnipiac University показва, че 51% от републиканските гласоподаватели вярват, че медиите са враг на народа, а не важна част от демокрацията. 52 на сто от републиканците не са обезпокоени, че критиката на Тръмп може да доведе до насилие срещу журналисти.

Като цяло 65% вярват, че медиите са важна част от демокрацията.

Според архива със съобщение на Тръмп в "Туитър" той е споменал фразата "фалшиви новини" 281 пъти.