Замърсяването на въздуха е причина за всеки седми случай на диабет през 2016 г., показва американско изследване, което е установило, че дори и ниските нива увеличават вероятността от развиване на хроничното заболяване, информира АФП.

Диабетът предимно се свързва с начина на живот, фактори като хранителния режим и липсата на движение, но учени от Факултета по медицина в Сейн Луис към Вашингтонския университет обявиха, че замърсяването на въздуха също има огромна роля за диабета.

Изследването е установило, че замърсяването на въздуха е допринесло за регистрираните 3,2 милиона нови случаи на диабет в света през 2016 г. или 14% от всички нови случаи в световен мащаб през посочената година.

"Нашето проучване показва важна връзка между замърсяването на въздуха и диабетa по света", отбелязват авторите на изследването.

Смята се, че мръсният въздух намалява производството на инсулин в човешкото тяло, "като пречи на тялото да превърне кръвната захар в енергия, от която тялото се нуждае, за да се поддържа здравето", според изследването.

Учените са проучили данни от 1,7 милиона американски ветерани.

Диабетът засяга повече от 420 милиона души по света. Това е едно от най-бързо разпространяващите се заболявания на планетата.