Мръсният въздух е причинил преждевременната смърт на близо половин милион бебета през първия им месец на живот. Повечето от жертвите са в развиващия се свят, пише "Гардиън", позовавайки се на изследване.

Излагането на мръсен въздух също е опасно за бебетата и в утробата. Може да предизвика преждевременна смърт или бебето да бъде с ниско тегло при раждане. И двата фактора се свързват с по-висока смъртност при бебетата.

Близо 2/3 от 500 000 документирани случая на починали бебета са свързани със замърсяване на въздуха на закрити пространства, предимно при използване на твърди горива като дървени въглища, дърва и други.

Откритието е поместено в доклада "Състояние на въздуха по света 2020". Проучени са смъртните случаи по света заедно с увеличаващите се изследвания, които свързват замърсяването на въздуха със здравословни проблеми.

Здравни експерти от години предупреждават за въздействието на мръсния въздух върху по-възрастните хора и тези с хронични заболявания, но тепърва започва да се акцентира върху смъртността на бебетата в утробата.

Родените бебета с ниско телосложение са по-застрашени от инфекции и пневмония. Белите им дробове също може и да не се развият напълно.

Учените алармират, че има малко признаци за подобряване качеството на въздуха през последните 10 г., въпреки многото предупреждения за рисковете от мръсния въздух през последните пет години.

Най-малко 6,7 милиона души са починали през 2019 г. заради замърсения въздух - фактор, който увеличава риска от инсулт, сърдечен удар, рак на белия дроб и други хронични заболявания на белите дробове. Мръсният въздух сега е четвъртата най-голяма причина за смъртността по света, под тютюнопушенето и лошата диета.

Изследването е публикувано от американския Институт за здравни ефекти. Данните са предимно от 2019 г. Институтът е неправителствена организация, финансирана от американската Агенция за защита на околна среда.