18-годишният Муса Укабир - това е основният заподозрян за извършване на нападението с автомобил от вчера вечерта в Барселона, съобщава изданието El Mundo.

Муса Укабир е брат на първото лице, което беше завъртяно в медиите като издирван от полицията. Дрис Укабир, чийто документи бяха открити в микробуса на нападението, се предаде обаче в полицията, след като медиите разпространиха името и снимката му.

В публикация, публикувана преди две години в мрежа Kiwi, Муса Укабир призовава мюсюлманите да "убиват неверниците и да следват религията", когато е попитан какво ще направи през първия си ден като абсолютен владетел на света.

В друг отговор той коментира, че страната, в която никога няма да живее е Ватикана.

Към момента Фейсбук и Туитър профилите на Муса  и Дрис Укабир са изтрити.

Снимка 308418

Източник: мрежа Kiwi

Медиите съобщават, че Дрис Укабир, по-големият брат на Муса, е наблюдаван внимателно от испанската полиция. Той е прекарал един месец в ареста на затвора "Фигерес", като заподозрян в сексуално насили. Освободен през 2012 г.

По информация от медии, Дрис Укабир е 28-годишен мароканец живеещ в Рипол, провинция Хирона, Каталуния, Испания.

Кметът на Рипол, Джорди Муньел, коментира пред телевизионен канал на Каталуния, че Дрис е арестуван на път за местната полицейска служба, за да съобщи, че неговата лична карта е била откраднато. Муньел, описва Укабири като "нормално семейство".

"Изненадани сме, че тези трагични събития са свързани със семейство от Рипол. Те живеят тук от много години и никога не сме имали проблем. Хората тук са тъжни и притеснени, коментира кметът.

"Ние сме град от около 11 000 души с 9% имигранти. На практика ние всички се познаваме", добавя Муньел.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

Дрис Укабир заяви в полицията, че няма нищо общо с терористичната атака и че документите му са били откраднати преди време. Не е ясно обаче защо не е подал сигнал в полицията.

Още тази нощ се появи информация, че Укабир е дал сведения за своя брат като възможен извършител на атаките.

До този момент са арестувани трима души. С нападението са свързани и два автомобила - единият, с който бяха сгазени десетки хора в Барселона, другият - открит няколко часа след атаката на около 70 км. от Барселона, в град Вик.
Появи се и информация, че полицията издирва още двама души и още един автомобил.

Трети задържан за нападенията в Испания

Трети задържан за нападенията в Испания

Мъжът е задържан в град Рипол

Поясите, които носеха петимата ликвидирани в Камбрилс терористи, са били фалшиви, съобщи малко по-рано Ройтерс. Новината, съобщена от премиера на Каталуния Карлес Пучдемон, е потвърдена и от експерти по обезвреждане на експлозиви.

Тази нощ петима души с автомобил "Ауди" прегазиха хора в курорта Камбрилс в опит да повторят нападението от Барселона от вчера следобед. Полицията ликвидира терористите. В атаката в Камбрилс бяха ранени петима граждани и един полицай.

Никакви взривни устройства не се открити и в автомобила, който намерен в град Вик, на около 70 километра от Барселона. Той е бил паркиран в близост до заведение за бързо хранен от веригата Burger King.

Светът е солидарен към жертвите на атаките в Испания

Светът е солидарен към жертвите на атаките в Испания

Франция изключва светлините на Айфеловата кула, Световният търговски център в Ню Йорк - в червено и жълто

На този тепа според разследващите, терористите след нападението в Барселона са имали намерение да използват този автомобил за да избягат в неизвестна посока.

Видеокамери са заснели този автомобил, паркиран на това място още в сряда през нощта.

Властите в Испания са заловили 51 джихадисти от началото на 2017 г.

Властите в Испания са заловили 51 джихадисти от началото на 2017 г.

Броят на операциите срещу джихадисти в Испания се е увеличил значително

Това, което знаем досега за атаките в Испания:

  • Най-малко 13 души са убити в атаката с ван на булевард "Ла Рамбла". Над 100 са ранени.
  • Пострадалите и жертвите са от 24 различни националности. Изяснено е, че единият от починали е гражданин на Белгия.
  • Френският външен министър е съобщил за 26 пострадали френски граждани при атаките вчера. 11 от ранените са със сериозни наранявания.
  • Продължава издирването на двама българи в Барселона. Близките им не могат да се свържат с тях. От Министерството на външните работи заявиха малко след това, че няма информация за пострадали български граждани при двата атентата в Барселона и Камбрилс.
    Продължава издирването на двама българи в Барселона

    Продължава издирването на двама българи в Барселона

    Близките им не могат да се свържат с тях

  • Полицията в Барселона арестува двама.
  • Властите в Испания са заловили трети мъж по подозрения за съучастие към терористсичните нападения вчера. Мъжът е задържан в град Рипол.
  • 18-годишният Муса Укабир е главният заподозрян за атентата на булевард "Ла Рамбла". Той се издирва. Укабир е брат на Дрис Укабир, който се предаде в полицията, след като медиите разпространиха името и снимката му.
  • Издирва се шофьора на вана, причинил смъртта на 13 души на булевард "Ла Рамбла".
  • Часове след атаката в Барселона имаше и второ нападение - в град Камбрилс.
  • Втората атака е била свързана с първата. Нападателите прегазили няколко човека с ван, преди да бъдат застреляни от властите.
  • Ранени са 7 души - 6 цивилни и един полицай. Двама от ранените цивилни са с тежки наранявания.
  • Четирима от общо 5 нападатели в Камбрилс са били убити веднага, а петият е бил ранен. Стана ясно, че той също е починал.
  • Всичките нападатели от Камбрилс са носели колани с експлозиви.
  • "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.
  • Това е втората най-смъртоносна атака в Испания след атентата в Мадрид от 2004 година, когато загинаха повече от 190 души.