Основателят на френската крайнодясна партия „Национален фронт” Жан-Мари льо Пен заяви, че се страхува от избирането на  „президент Мустафа” през 2017 година, след като партията загуби на местните избори, съобщава агенция Франс прес.

87-годишният обяви, че провалът на „Национален фронт” на местния вот се дължи на факта, че опонентите са разчитали на мюсюлмански гласоподаватели, особено в южния френски град Марсилия, където 26-годишната му внучка Марион-Марешал льо Пен се бори за място във властта.

Поражение за "Национален фронт" на изборите във Франция

Поражение за "Национален фронт" на изборите във Франция

Не печели в нито един от регионите, а миналата седмица бе първа политическа сила

„Видяхме голяма намеса от страна на избиратели от региона, които не гласуваха на първия тур и които бяха мобилизирани”, заяви той.

„Аз не искам през 2017 година да сме с правителство с президент Мустафа”, каза още Жан-Мари льо Пен, повтаряйки още веднъж, че Франция може да се насочи към правителство, водено от мюсюлманин.

Френските закони забраняват преброяването на хора въз основа на тяхната религия, но частни социологически агенции са изчислили, че броят на мюсюлманите е между 3% и 5,8%. Това означава, че има около 3,8 милиона  мюсюлмани от 66 милиона души във Франция.

През последните години има опасения сред крайнодесните, че мюсюлманите могат да спечелят контрола над управлението на страната.

Жан-Мари льо Пен се позова на една най-продаваните книги на Michel Houellebecq, публикувана по-рано тази година, в която пише, че мюсюлманин може да стане президент на Франция през 2022 година.