Конференция на високо равнище за обсъждане на ключови предизвикателства и варианти на политики за региона на централната, източната и югоизточната икономика (CESEE), озаглавена "Създаване на политики в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна Източна и Югоизточна Европа (CESEE)", е организирана съвместно от Международният валутен фонд (МВФ) и Хърватската национална банка (CNB) на в Дубровник, Хърватия.

Събитието събра над 100 участници, включително представители на правителството на Република Хърватия, управители на централни банки и министри на финансите от региона на CESEE, представители на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и известни икономически експерти.

Едно от най-трудните предизвикателства пред региона е енергийната сигурност. Войната на Русия срещу Украйна ограничи доставките на газ и драстично увеличи цените на енергията. Участниците в конференцията се съгласиха, че зеленият преход трябва да се ускори, за да се подобри енергийната сигурност на региона и да се намалят белезите от енергийната криза. Това означава амбициозни цели за емисиите на парникови газове и централна роля на ценообразуването на въглеродните емисии за постигането им.

Неотдавнашните сътресения и нарастващата геоикономическа фрагментация подлагат на изпитание устойчивостта на трансграничните вериги за доставки. Участниците подчертаха, че страните от CESEE могат да се възползват от възможностите в един по-фрагментиран свят, като останат отворени за привличане на нови инвестиции и търговски потоци и като следват други политики, които ги правят привлекателни места за правене на бизнес - по-силно управление, по-добро образование и подобрена инфраструктура.

И накрая, дискусията се фокусира и върху това как да се победи упорито високата инфлация, предизвикана от пандемията и засилена от енергийната криза, като същевременно се поддържа икономическото възстановяване. Паричната, фискалната и структурната политика ще трябва да работят съвместно. Това означава строга парична политика, амбициозна фискална консолидация, както и реформи за насърчаване на растежа, включително за облекчаване на напрежението на пазара на труда.

"COVID и войната на Русия в Украйна оставиха в наследство висока инфлация и нисък растеж в икономиките на Централна, Източна и Югоизточна Европа. В сравнение с нашите прогнози преди COVID, регионът претърпя кумулативна загуба на приходи от 50 милиарда евро. С правилния избор и правилното изпълнение политиците днес могат да възстановят този дефицит и да оставят наследство толкова дълготрайно, толкова успешно — и толкова красиво — като Дубровник", каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в заключение на своите бележки.

Кристалина Георгиева подкрепи България за еврозоната

Кристалина Георгиева подкрепи България за еврозоната

Регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване"