Световната икономика е под натиск в резултат на заплахата от нови търговски санкции на САЩ, социалните безредици, напрежението в Близкия изток и климатичната криза, ограничавайки възстановяването на икономиката през следващите две години.

Това предупреждение отправи Международният валутен фонд (МВФ) в полугодишната си прогноза за световната икономика, съобщават "Гардиън" и други медии.

В прогнозата си базираният във Вашингтон фонд отбелязва, че световната икономика ще нарасне с 3,3 на сто през 2020 г. (2,9% през 2019 г. - най-голямото забавяне от финансовата криза преди десетилетие), което означава спад спрямо предишната прогноза от 3,4% и с 0,2% по-слаб растеж през 2021 г. до 3,4% (прогнозата от октомври 2019 г. 3,6%).

Забавянето на развиващите се икономики през миналата година и търговската война между САЩ и Китай намалиха растежа през 2019 г., което принуди МВФ да ревизира данните за миналата година до 2,9 на сто.

За сравнение през 2017 г. икономиката се разшири до 3,8 на сто, а преди финансовата криза през 2006 г. световната икономика се разширяваше при темпове от 5,5 на сто.

По-рано този месец ООН и Световната банка сигнализираха за по-слаб растеж тази година. Те посочиха като фактори търговският протекционизъм и засилващата се дългова криза, които увеличават несигурността и ограничават инвестициите.

Южна Африка, Мексико и Индия са сред държавите, които са сериозно засегнати от несигурността, която доминираше в търговските отношения през 2019 г.

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева призова държавите да изградят издръжливост пред риска и да работят върху фискалните си политики по начин, който ще осигури световен растеж. В допълнение организацията предупреди, че координирани фискални отговори и сътрудничество може да са необходими в случай на забавяне.

МВФ очаква тази година икономиката на САЩ да отчете ръст от 2,0 на сто (2,1% през октомври), Китай - 6,0% (5,8 на сто от октомври), еврозоната - 1,3 на сто (1,4% от октомври) и Великобритания - 1,4 на сто (без промяна).