Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде утвърдена днес като изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ). Така тя ще стане първият шеф на фонда от развиваща се икономика, информира "Ройтерс".

Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Източниците поясниха, че изпълнителният директор на Световната банка е единственият кандидат за директор на МВФ

Осведомителната агенция припомня биографията на Георгиева. "Ройтерс" отбелязва, че Георгиева е изградила репутацията по време на работата си в Световната банка, където тя заемаше топ постове.

Тя ще се изправи пред сериозни предизвикателства като директор на Международния валутен фонд заради забавения икономически ръст вследствие на търговската война между САЩ и Китай. В допълнение САЩ, които представляват най-големя блок от гласове в борда на фонда, се оттегли от редица многостранни споразумения. Отделно има големи рискове пред развиващи се пазари като Аржентина, която през миналата година получи финансов пакет от 57 милиарда долара - най-големия в историята на МВФ.

Управителният съвет на Международния валутен фонд разпита 65-годишната Георгиева във вторник. Тя е единственият кандидат. Номинацията ще бъде гласувана днес. Вотът като цяло е протоколен. Георгиева беше подкрепена от Франция, а впоследствие от ЕС и САЩ.

МВФ премахна последната пречка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

МВФ премахна последната пречка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

Отпадна възрастовото ограничение

Източник от борда на МВФ коментира пред медията, че Георгиева е подготвена за поста.

"Тя убеди борда, че е лидерът, от който институцията се нуждае и ще бъде силен защитник на многостранната система", обясни източникът, пожелал анонимност.

Според "Ройтерс" нейното потвърждаване вероятно ще донесе голяма гордост на страната й.

Георгиева заменя Кристин Лагард, която стана първата жена шеф на МВФ през 2011 г. 63-годишната Лагард поема Европейската централна банка.

Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага промяна в правилата

Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага промяна в правилата

Предложението е възрастовата граница да отпадне

Скот Морис, анализатор от Центъра за глобално развитие, коментира, че Георгиева бързо е оказала влияние след поемането на пост No. 2 в Световната банка в началото на 2017 г.