Посолството на Република България в Лондон е отправило запитване до британските власти по повод информацията във вестник "Дейли Мейл", че при операция на органите на реда в Корнуол е разкрита ферма, в която са работили като "бели роби" около 200 имигранти от България, Румъния, Полша и Литва. До момента не е получен отговор.

"Това със сигурност е една от най-големите операции, в които сме участвали", цитира британските власти "Ройтерс".

Полицията е арестувала трима души, заподозрени в поробване на 200 мигранти във ферма цветя в Корнуол. Акцията е наречена една от най-големите срещу съвременната търговия с роби, коментира Пол Кофи, говорител на британския орган за борба с робството The Gangmasters and Abuse Authority, които от миналата година имат полицейски правомощия, за разследване на подобни случаи.

Работниците, най-вече мъже от Литва, Румъния и България, към момента получават помощ от благотворителни организации, съобщава местната полиция. Работниците, които коментира, че са поробени и искат помощ, ще получат консултации, правни и имиграционни съвети и жилища, според Катрин Тейлър от благотворителната организация "Спасение".

"Жизненоважно е всички жертви да имат достъп до безопасна и поддържаща среда и да получат помощта, от която толкова се нуждаят и заслужават", допълва Тейлър.

Най-малко 13 000 души са жертви на принудителен труд, сексуална експлоатация и домашно робство, според британското правителство, но полицията твърди, че жертвите вероятно са много повече.

Британската полиция засилва усилията си за разследване на случаи на трафик и съвременно робство с повече от 500 текущи операции, коментира Националната агенция по престъпността, известна като британското ФБР.