Мюсюлманската общност във френския кантон Сент Етиен дю Рувре отказва да погребе Адел Кармиш - единия от двамата терористи, виновни за убийството на свещеника Жак Амел, предадоха информационните агенции.    

„Нямаме намерение да оскверняваме исляма с този човек. Няма да участваме в подготвянето на тялото му за погребение.” – заяви в интервю за  „Le Parisien” Мохамед Карабила, имам в местна джамия и председател на мюсюлманска културна асоциация.

В интервю за „Sky News” Карабила повтори позицията си, като отбеляза, че ако кметството помоли неговата джамия да приеме тялото и семейството на Кармиш поиска погребение, общината ще трябва да назначи някого за решаването на този въпрос.  

Засега обаче роднините на терористи не са отправяли такова искане.

Припомняме, на 26 юли двама екстремисти, въоръжени с ножове, нападнаха църква в Сент Етиен дю Рувре - предградие на Руан, по време на утринното богослужение. Те взеха за заложници шестима души: 85-годишния свещеник Жак Амел, три монахини и двама посетители. Едната от жените, която е успяла да избяга, повика полиция.

Служителите на реда, които се отзоваха на сигнала, застреляха двамата терористи. В храма беше намерено тялото на свещеника, с прерязано гърло. Единият от посетителите също беше с наранено гърло, но лекарите успяха да го спасят.     

Отговорността за нападението беше поета от „Ислямска държава”. Беше установено, че двамата терористи са 19-годишният Абдел Малик Петижан и Адел Кармиш, които са били известни на полицията.