Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че страната е на "кръстопът" след седмица на антиправителствени протести срещу строги мерки за икономии, които продължават и след оставката на премиера, информира АФП.

Около 2 000 протестиращи се събраха пред офиса на премиера в централната част на Аман няколко часа след подадената от Хани Мулки оставка в понеделник.

Протести принудиха премиера на Йордания да хвърли оставка

Протести принудиха премиера на Йордания да хвърли оставка

Протестите в Йордания са най-големите от години

Кралят вини за икономическите беди на страната регионалната нестабилност, тежестта от стотиците хиляди сирийски бежанци в Йордания и липсата на международна помощ.

"Днес Йордания стои на кръстопът: или може да излезе от кризата и да предостави достоен живот на нашите граждани, или, Аллах да пази, може да се насочи към неизвестното - но ние трябва да знаем накъде се движим", каза Абдула пред журналисти, според местната агенция Petra.

Протестите продължиха и през нощта при засилено полицейско присъствие. Демонстрантите скандираха срещу правителството и Международния валутен фонд, който настоява за икономически реформи. Някои от демонстрантите бяха с децата си, а други почерпиха полицаите със сладки.

Протести в Йордания, премиерът подава оставка

Протести в Йордания, премиерът подава оставка

Очаква се тя да бъде поискана от крал Абдула II, за да се потуши общественото недоволство

През миналия месец правителството предложи нов данък върху доходите, който все още трябва да бъде одобрен от парламента. Предвижда се увеличение на данъците върху доходите на служителите с най-малко 5% и облагане на компаниите с данък между 20 и 40%.

Последната серия от мерки е във връзка с отпуснатия от Международния валутен фонд през 2016 г. тригодишен кредит на Аман в размер на 723 милиона долара.

От януари в Йордания, която страда от висока безработица и липса на природни ресурси, беше отчетено многократно увеличение на цените на горивата, включително на основни храни като хляба. Цената на горивата се увеличи пет пъти от началото на годината, а сметките за електричество скочиха с 55% от февруари.

Икономическите проблеми предизвикаха най-големите протести за последните пет години.

Междувременно Абдула II назначи за премиер досегашния министър на образованието Омар Разаз.