Смята се, че един човек умира от глад на всеки четири секунди. За това предупредиха над 200 неправителствени организации, съобщава "Франс прес".

Те призоваха за решителни международни действия за "прекратяване на спираловидната криза от световен глад".

В отворено писмо до световните лидери, които се събират в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, общо 238 организации от 75 държави изразиха възмущение от рязко нарастващите нива на глада.

"Зашеметяващите 345 милиона души сега изпитват остър глад, тези хора са над два пъти повече отколкото през 2019 г.", се посочва в доклада на организациите.

Все повече хора по света гладуват

Все повече хора по света гладуват

ООН предупреди за задаваща се катастрофа

"Независимо от обещанията на световните лидери никога повече да не допускат глад през XXI век, гладът отново е неизбежен в Сомалия. По света 50 милиона души са на ръба на гладната смърт в 45 страни", допълват НПО-тата.

Посочвайки, че се смята, че около 19 700 души умират от глад всеки ден, неправителствените организации изчисляват, че това означава, че един човек умира от глад на всеки четири секунди.

"Ужасно е, че с всички технологии в селското стопанство и техниките за прибиране на реколтата в днешно време все още говорим за глад през XXI век", заявява Мохана Ахмед Али Елджабали от йеменската Асоциация за грижа за семейството.

"Тук не става въпрос за една страна или един континент и гладът никога няма само една причина. Става дума за несправедливостта на цялото човечество", подчертава той.

Не трябва да чакаме нито миг повече, за да се съсредоточим както върху осигуряването на незабавна животоспасяваща прехрана, така и върху по-дългосрочна подкрепа, така че хората да могат да поемат отговорност за бъдещето си и да осигурят себе си и семействата си, настоя още активистът.

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

Над 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живеят в условия на глад