Над два тона кокаин са били конфискувани, 529 жертви на трафик на хора идентифицирани и 314 души арестувани след продължилата една седмица международна операция, проведена в над 11 хил. локации по света, съобщава Европол.

51 страни и 4 международни организации са работили заедно с Европол, за да нанесат голям удар на организирани престъпни групи, действащи на територията на Европейския съюз, но и извън него.

Съсредоточавайки се върху разрушаването на най-опасните престъпни мрежи, активни понастоящем, разследващите са поставили акцент върху случаи, свързани с организираната нелегална миграция, трафик на хора, наркотрафик и киберпрестъпления.

По време на акциите са били претърсени квартали, известни с предлагането на сексуални услуги, публични домове, масажни салони, частни апартаменти, летища и бежански центрове.

Националността на идентифицираните жертви на трафика на хора, както и арестуваните заподозрени по време на операциите, е потвърдила, че мрежите за трафик с произход от Нигерия, Азия и Източна Европа са най-активни в Европейския съюз.

В един от случаите австрийските власти са открили плантация с канабис, докато са извършвали проверки в публичен дом, за да идентифицират потенциални жертви на сексуална експлоатация. Властите са разпоредили затварянето на помещенията, които са били управлявани като нелегален публичен дом.

При друг казус Европол е успял да установи връзки между случай на измама с плащане с карта и случай на подпомагане на нелегална миграция.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че операцията с кодовото име "Цикония Алба" била голям удар за престъпните банди.

Страни и организации по целия свят, работещи заедно като едно цяло е съвременния отговор на трансграничната тежка и организирана престъпност. В резултат 314 заподозрени са били арестувани.

"Този проект ще предизвика ефекти в дългосрочен план, като са били образувани над 440 нови разследвания. От името на Европол и неговите служители, бих искал да поздравя всички, които участваха в операция Цикония Алба", изтъкна Уейнрайт.

Междувременно от МВР също разпространиха подробности за операцията на Европол. В рамките на мащабната акция, проведена от 10 до 16 октомври, на територията на нашата страна са арестувани 12 български и двама турски граждани за подпомагане на нелегалната миграция. Иззети са близо 30 кг хероин.

В съвместната операция от България са участвали служители на главните дирекции "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция" към МВР, както и представители на Агенция "Митници". Служители от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР са подпомагали сътрудничеството и координацията.

Антимафиотите ни са установили четирима заподозрени за трафик на хора и 10 вероятни техни жертви.

По време на операцията на ГКПП-Калотина гранични полицаи са проверили 140 души и 50 моторни превозни средства. Задържали са 36 души, сред които 12 български и двама турски граждани, за подпомагане на нелегалната миграция. Спипани са и нелегално преминали границата чужденци - осем афганистанци, осем пакистанци и шестима сирийци.

Униформените са конфискували 5 превозни средства. Стартирани са три разследвания за подпомагане на нелегалната миграция.

7 нашенци са задържани на 13 октомври. Те участвали в престъпна група за нелегален трафик на мигранти. Граничарите иззели 48 000 евро, мобилни телефони, документация.

На ГКПП-Дунав мост Видин пък били задържани двама словаци с 0.38 кг кокаин, а на Малко Търново - турчин пренасял 29.785 кг. У него били открити и 37 500 евро. Дрогата била предназначена за Холандия, допълват от МВР.

По-късно се очаква пресконференция на българската Агенция "Митници", като най-вероятно ще бъдат дадени подробности за операцията и с българско участие, координирана от Европол.