Най-малко 31 души са загинали, а 22-ма са ранени при четири нападения в три провинции в Афганистан, съобщава ДПА.

В столицата Кабул най-малко трима души са убити, а петима са ранени след самоубийствен атентат на ДАЕШ ("Ислямска държава") тази сутрин, каза говорител на афганистанското вътрешно министерство пред германската медия.

Нападението е станало в близост до сграда на разузнаването, както и до американското посолство и други афганистански и международни институции.

ДАЕШ пое отговорност за атентата. Полуофициалната джихадистка агенция "Амак" уточни, че атентатор е нападнал сграда на афганистанското разузнаване.

В същото време 25 афганистански войници са убити при нападения на талибаните в западната провинция Фарах. Атаките са започнали в петък вечерта и са продължили до рано тази сутрин.

За кратко талибаните са превзели контролно-пропускателен пункт и са откраднали всички оръжия оттам.

В провинция Хелманд най-малко трима души са загинали, а 17 са пострадали при две нападения в столицата Лашкар Гах и Над Али.

Един човек е убит, 16 са ранени при нападение с кола бомба на паркинг пред сграда на афганистанското разузнаване в Лашкар Гах.

В Над Али двама афганистански войници са убити при нападение на талибаните. Екстремистите са атакували военна база и са взривили кола бомба тази сутрин.

Нападенията в Афганистан се увеличиха след оттеглянето на натовските сили през 2014 г.