Пътническият самолет на индонезийската носкотарифна самолетна компания Sriwijaya Air се е разбил в Яванско море край остров Лаки, в близост до Джакарта, предаде ТАСС.

На борда са се намирали 56 пътници и шестчленен екипажа. Сред пътниците са и 10 деца.

Всички на борда са индонезийски граждани.

Руският президент Владимир Путин бе сред първите лидери, които изказаха съболезнования на индонезийския си колега Джоко Видодо.

Припомняме, че пътническият самолет изчезна по-рано днес след излитане от летището в Джакарта, Индонезия.  Става въпрос за Боинг 737-500, който е летял за Понтиянак, който е административен център на индонезийската провинция Западен Калимантан.

Полетът по план е трябвало да продължи около час.Той е закъснял с 30 минути заради проливен дъжд.

Преди да изгуби контакт с диспечерите самолетът е бил засечен в 2.40 часа местно време над Яванско море, в северната част на остров Ява.

По данни на уебсайта за проследяване на полети Flightradar24.com машината е загубила повече от 3000 м височина за по-малко от минута.

По последни данни на МВнР на борда на изчезналия от радарите пътнически самолет е нямало чуждестранни граждани. Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Самолет изчезна от небето над Индонезия

Самолет изчезна от небето над Индонезия

На борда му е имало 56 души

Наземните служби не са получили сигнал за бедствие от екипажа на самолета.

В района на предполагаемата катастрофа вече са открити отломки, които може да принадлежат на самолета.

Причините и обстоятелствата на инцидента все още не са установени.

Катастрофиралият Boeing е произведен през 1994 г. за американската авиокомпания Continental Airlines, която по-късно се обединява с United Airlines. Самолетът се присъединява към флота на Sriwijaya Air през 2012 г.

В Индонезия катастрофата с Boeing е деветата подобна през последните десет години. Най-голяма беше катастрофата на Boeing 737 Max 8 на местната авиокомпания Lion Air на 29 октомври 2018 г., когато загинаха 189 души.

"Боинг" 737 MAX с първи полет от 20 месеца

"Боинг" 737 MAX с първи полет от 20 месеца

Ниcĸoтapифнaтa Rуаnаіr пopъчa 75 нoви 737 МАХ

След подобна катастрофа в Етиопия през март 2019 г. експлоатацията на Boeing 737 Max беше преустановена в световен мащаб и възобновена едва през декември 2020 г.

Загиналите при катастрофи с големи пътнически самолети се увеличиха през 2020 г. до 299, въпреки че е регистриран спад на полетите заради пандемията от коронавирус, съобщи в началото на месеца "Ройтерс", позовавайки се на холандска консултантска компания.

През изминалата година е имало 40 катастрофи с големи пътнически самолети, от които пет са били фатални, което е довело до 299 фатални случая. През 2019 г. е имало почти двойно повече катастрофи (86), от които 8 са били фатални. Тогава са загинали 257 души, отбелязва фирмата То70.

Повече от половината от всички загинали в прегледа на То70 са 176-те жертви на катастрофата през януари 2020 г., когато украински самолет бе свален в иранското въздушно пространство. Вторият най-смъртоносен инцидент е катастрофата в Пакистан през май, когато загинаха 98 души.

През последните пет години средно е имало по 14 фатални инцидента, което водело до 345 смъртни случая годишно.

Скок на загиналите при авиокатастрофи през 2020 г. въпреки спада на полетите

Скок на загиналите при авиокатастрофи през 2020 г. въпреки спада на полетите

През изминалата година е имало 40 катастрофи

2017 г. е най-безопасната година в авиацията, когато е имало само две фатални катастрофи с 13 загинали.