657 души са загинали от водна диария в Судан, а над 30 хил. са били заразени с болестта става ясно от данни на Офиса на ООН за координация по хуманитарните въпроси, съобщава MEMO.

Докладът на OCHA цитира статистически данни, публикувани от суданското Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО).

Женските съставлят 54% от броя на заразените, докато децата под петгодишна възраст са 8.1% от общия брой..

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) продължава да работи с министерството на здравеопазването в Судан за подпомагане на здравните центрове чрез предоставяне на необходимите медицински консумативи, професионално обучение в областта на здравеопазването, както и работа с водните ресурси и създаване на нови източници на чиста вода.

В доклада се добавя, че СЗО е подкрепила 14 лечебни центъра, обслужващи около 1,4 милиона души в 9 судански части. СЗО също осигурява медицинска помощ на 27 500 заразени хора в цялата страна.

Водната диария е заболяване, което напада храносмилателната система, втората най-основна причина за смърт при децата, според СЗО. Заболяването често се причинява от вирусни или бактериални инфекции чрез замърсени храни или водоизточници.