Повече от 70 души са били убити в серия бунтове, извършени от престъпни организации в затвори в Еквадор, съобщи във вторник ръководителят на Националната служба на лишените от свобода. Надзиратели са били ранени, но сред тях няма загинали, предаде ДПА.

По-рано през деня президентът Ленин Морено заяви, че престъпни организации извършват координирани атаки в редица центрове за задържане. "Полицията и вътрешното министерство работят за възстановяване на контрола над затворите в Гуаякил, Куенка и Латакунга", написа той в "Туитър". По-късно Морено добави, че е наредил на Министерството на отбраната да упражнява строг контрол върху оръжията, боеприпасите и експлозивите във външния периметър на затворите след насилствените бунтове в трите затвора. Вътрешният министър Патрисио Пазмино също говори за съгласувани действия на престъпни организации.

Еквадорската армия заяви, че подкрепя полицията в операциите за сигурност. След като силите за сигурност успяха да върнат ситуацията под контрол, разследващите са извършили претърсвания. В Гуаякил те са иззели огнестрелно оръжие, мачете, ножове и мобилни телефони, според прокуратурата. Броят на загиналите нараства бързо.