Министерството на отбраната на непризнатата република Нагорни  Карабах заплаши, че ще даде несъразмерен отговор, ако Азербайджан нанесе удари срещу столицата Степанакерт, предадоха информационните агенции.   

По–рано министърът на отбраната на Азербайджан - Закир Гасанов разпореди армията да се подготви за удар срещу столицата на Нагорни Карабах - Степанаакерт. В отговор арменският президент Серж Саргсян заяви, че ще ако военните действия в автономната област се активизират, Армения ще признае нейната независимост.   

Припомняме, на 2 април Азербайджан и Армения съобщиха, че в спорната област са се разразили най-мащабните боеве за 22-те години след подписването на споразумението за прекратяване на огъня. Двете страни си отправиха взаимни обвинения за обстрели и настъпателни действия.   

По думите на Гасанов, Баку ще предприеме бойни действия, ако в най-кратки срокове „противникът не прекрати огъня” срещу населени места в Азербайджан.

Той допълни, че страната му е готова да нанесе „съкрушителни удари” срещу столицата и други населени места в Нагорни Карабах.  

От Степанакерт заявиха, че при  подобни действия ще последва „крайно болезнен отговор”.    

От военното ведомство на Нагорни Карабах съобщиха, че армията отразява ударите на азербайджанските военни и това може да е вероятната причина за острата позиция на Гасанов.   

От своя страна Серж Саргсян вчера се срещна с посланиците на страните от ОССЕ. На срещата той подчерта че Армения, като страна по мирното споразумение от 1994 г., ще продължи да обезпечава сигурността на  Нагорни Карабах.

Той обяви, че е разпоредил да бъде подготвен договор за военна взаимопомощ с Нагорни Карабах и предупреди, че ако ескалацията продължи, може да се стигне до широкомащабна война.   

По-рано президентът на  Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му е готова за мирно решаване на конфликта и че няма намерение да настоява спорната област да бъде част от територията на страната.

Арменското министерство на отбраната огласи своя позиция, според която страната е готова за всякакъв развой на събитията и не изключва оказването на пряка военна помощ на армията на Нагорни Карабах, в случай на необходимост.

Конфликтът между Азербайджан и Армения започна през 1988 г., след като населената предимно с арменци автономна област Нагорни  Карабах  заяви, че излиза от състава Азербайджан, който тогава беше част от Съветския Съюз, както и Армения. Според сключеното с посредничеството на Москва мирно споразумение спорната територия остава в състава на Азербайджан, но под контрола на арменците.