Тази сряда испанците, търсещи отмора от мрачните времена на пандемията, насочват вниманието си към една традиция, която повече от два века бележи началото на празничния период: голямата коледна лотария в Испания, известна като "El Gordo" или "Дебелия".

Тя се провежда ежегодно от 1812 г. насам. Тази година ще бъдат раздадени награди на обща стойност 2,4 млрд. евро, което представлява 70% от приходите от продажбата на билети, пише Асошиейтед Прес.

Спечелилият най-голямата награда получава 400 000 евро или около 328 000 евро след облагане с данъци.

В дните преди лотарията хората се редят на опашки с часове, за да си вземат билети за 20 евро. Някои ги купуват за себе си или като подарък за други. Колеги, роднини и приятели често събират пари, за да се сдобият с по-голям брой билети, и си обещават да поделят евентуалните награди.

Други лотарии имат по-големи индивидуални награди, но испанската коледна лотария се определя като "най-богатата в света" заради общата сума на призовете.

По традиция деца от мадридското училище "Сан Илдефонсо" извикват номерата на наградените, последвани от радостни сцени по улиците и в баровете, където победителите празнуват с отворени бутилки пенливо вино.

Лотарията се управлява от държавата и подпомага редица благотворителни дейности.

В Австралия падна рекорден джакпот

В Австралия падна рекорден джакпот

Търсят щастливеца, спечелил $60 млн.