Българският патриарх Неофит бе награден за "Принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото". Това стана в сряда вечерта в голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва. Отличието се връчва от Международния обществен фонд "Единство на православните народи", предаде БНР.

В словото си руският патриарх Кирил каза за ролята на патриарх Неофит за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев от Руската и Българската православни църкви едновременно.

"Важността в приноса за развитието на отношението между двете ни църкви, стана факт на общото обявяване за Светия на архиепископ Серафим Богочарски. Това стана благодарение на Светейшия патриарх Неофит. Свети Серафим е преживял значителна част от живота си в България и той се ползва с общонародното почитание и неговата канонизация може да бъде наречена паметник на хилядолетната връзка между българския и руския народи", обяви руският патриарх.

Предстоятелят на Българската православна църква, патриарх Неофит обърна внимание на положението на християните по света. "В днешното размирно време, когато са заплашени християнските устои на европейската цивилизация, когато се подлагат на дискусия вековните представи за морал, ние, православните духовници, политици и общественици от различни страни, с всички хора по света с добра воля, трябва да обединим своите усилия, в защита на исконните християнски нравствени ценности и норми на поведение", каза българският патриарх.

"Каква полза от църква, която е богата, силна, влиятелна в обществото, популярна, дори милосърдна, ако хората не се освещават и спасяват в нея. Комуто много е дадено, много и ще се иска. И комуто много е и поверено, от него повече ще се изисква”, каза българският патриарх в словото си.

Той подари за храма Христос Спасител копие на чудотворната икона на Божията майка от Бачковския манастир, предаде bTV.

Премията от международния фонд "Единство на православните народи" има финансово измерение в размер до 50 хил. долара. Обикновено парите се предоставят от носителя на наградата за благотворителност.

Наградата на фонд „Единство на православните народи“ се присъжда от 2000 година на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи, припомня dobrotoliubie.com.

Неин носител е и блаженопочившият патриарх Максим, който през 2004 г. даде премията от 50 хил. долара за благотворителност.