Има много какво да се каже за последното допълнително искане на администрацията на Байдън от 38 милиарда долара до Конгреса за подпомагане на финансирането на силите на Украйна и нейната икономика, пише The Hill.

Искането за още една допълнителна помощ за Украйна, четвъртата от руската инвазия, която започна на 24 февруари, от която 21,7 милиарда долара са за оборудване и за попълване на американски запаси, ще доведе общата американска подкрепа за Украйна до 104 милиарда долара.

В допълнение към тази огромна сума, Белият дом търси 7 милиарда долара пълномощия за усвояване, което би позволило на президента Байдън да прехвърли военни материали в Украйна от намаляващите запаси на Америка. 

Искането на администрацията отразява нейното трезво изчисление, че всякакви допълнителни искания за финансиране на украинските военни усилия може да не спечелят лесно одобрение от Конгреса в разделения Конгрес, който ще се свика през януари.

Не по-малко от 57 членове на Камарата на представителите и 11 сенатори, всички републиканци, гласуваха против допълнителните 40 милиарда долара за Украйна, които Конгресът одобри през май. Още по-голям брой републиканци в Камарата на представителите - 201 - гласуваха против продължаващата резолюция от 30 септември, която включваше още 12,3 милиарда долара за Киев.

Подсиленото републиканско дясно крило може да затрудни изключително много конгресменът Кевин Маккарти (R-Калифорния), който е планиран да стане следващият председател на Камарата, да прокара пета помощ за Украйна. Маккарти ще трябва да разчита на гласовете на демократите, за да се одобри всякаква допълнителна помощ за Киев. Това обаче може да предизвика бунт в републиканското събрание в Камарата на представителите. Маккарти може да не желае да изкушава съдбата.

Сегашното искане може да поддържа украинските сили за известно време; одобреното през септември финансиране все още не е напълно изразходвано. Ако бъде прието, последното искане на администрацията вероятно няма да бъде напълно изразходвано поне няколко месеца през 2023 г.

Освен това, освен ако Маккарти не блокира активно всички по-нататъшни усилия за финансиране на нуждите на Украйна, ще има достатъчна комбинация от гласове на демократите и републиканците в Камарата на представителите, чието републиканско мнозинство изглежда вероятно е по-малко от 10, за да финансира поне още едно допълнително през 2023 г.

Някои от средствата от последното искане на Байдън могат да бъдат използвани незабавно за прехвърлянето на танкове в Киев. Прогнозите за времето, необходимо за обучението на украинците на танкове М-1, варират от няколко седмици до два месеца.

Обучението на украинските войски сега би ги подготвило за операции, когато пътищата замръзнат в началото на следващата година и когато Киев крайно ще се нуждае от допълнителни оръжия.

Междувременно други държави също продължават да подкрепят Украйна, макар и очевидно в много по-малка степен. Новото правителство на Великобритания остава ангажирано с помощта на Киев, въпреки факта, че собствените му военни запаси са паднали до опасно ниски нива.

Други държави от НАТО предоставят подкрепа, както и кандидатите за НАТО Швеция и Финландия. Япония е прехвърлила разузнавателни дронове и военно оборудване от различни видове, а Южна Корея предоставя гаубици, артилерийски снаряди и танкове, непряко през Полша и Съединените щати.

Русия получава подкрепа от собствена коалиция, макар и много по-малка. Беларус позволи на руските сили да действат от нейна територия. Москва успешно вербува сирийски бойци и бивши афганистански специални части.

И накрая, Северна Корея изпраща на Русия снаряди от огромния запас, който поддържа артилерията, насочена към Юга, като по този начин успоредно с артилерийската подкрепа, която Сеул предоставя на украинците.

От самото начало войната между Русия и Украйна е нещо повече от локален конфликт. Въпреки липсата на пряко участие на други държави, конфликтът все пак е в много отношения прокси световна война.

Мнозина осмиваха реториката на президента Байдън относно "конкуренцията" между автокрации и демокрации. Руско-украинският конфликт демонстрира степента, в която контрастът между двете форми на управление е много повече от обикновена конкуренция.

И поради тази причина, ако не заради друга, демокрациите трябва да се вслушат в думите на министъра на отбраната Лойд Остин и "да продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".