Наклонът на 57-метровата кула в Пиза е намалял, съобщава Би Би Си.
Експертите, които следят реставрационните работи, отбелязват, че за последните 20 години тя се е "изправила" с 4 сантиметра.

"Като че ли кулата се е подмладила с два века", коментира проф. Салваторе Сетис.

"На първо място това има значение за стабилността на камбанарията, а тя надмина очакванията", пояснява проф. Нунцианте Скуеля от университета в Пиза.

Туристите също се вълнуват от промените в архитектурния паметник, който е един от най-посещаваните в Италия. Някои дори се шегуват, че усилията им да "подпират" кулата дават резултат.

През 1990 година тя беше затворена за първи път от 800 години заради опасения, че може да падне. Тогава отклонението й от вертикала беше 4.5 метра.

Международна комисия начело с полския експерт професор Михел Ямиолковски работи по стабилизирането на кулата от 1993 до 2001 г. В резултат на това наклонът беше намален с 45 сантиметра. За спасяването на историческата забележителност бяха похарчени 250 милиона долара.

Кулата в Пиза се е наклонила само 5 години след започването на строежа й през 1173 г.

Пясъчно-глинестият слой, върху който е построена, е по-податлив от южната й страна. Отклонението се е появило още преди да бъде изграден третият й етаж.

Сицилианската мафия планирала да взриви кулата в Пиза

Сицилианската мафия планирала да взриви кулата в Пиза

Информацията беше изнесена от бивш член на мафията