Млад мъж от руския град Кубан, който разказа за физическо насилие в полицията, е намерен обезглавен, съобщава "Новая газета".

Уточнява се, че тялото на Евгений Ипатов е открито на железопътен прелез - това е станало на 29 септември, но случаят придоби публичност едва сега.

Преди смъртта си Ипатов е записал видео, в което разказва, че бил пребит в полицейско управление - служителите настоявали той да се признае за виновен за кражба. Записът е предаден на "Новая газета" от приятел на загиналия.

Ипатов, който е електромонтажист, разказва във видеото, че на 212 септември е бил повикан на адрес, но когато пристигнал, го очаквали двама полицаи, които го обвинили, че "обича да краде пари от баби" и го задържали. Още в колата, на път за управлението започнали да го бият. Насилието продължило, въпреки че Ипатов уверявал полицаите, че нищо не е направил. В полицията побоят продължил и се опитали да го накарат да подпише самопризнания, че е откраднал 60 хиляди рубли от бабата на полицай, когото наричали Руслан.

Младежът разказва също, че в помещението идвали други хора, които виждали, че го пребиват, но не реагирали на това.

Той уточнява, че в сградата, където живее бабата на полицая, е работил негов познат, който се казва Максим. Въпреки това, полицаите успели да го принудят да подпише поисканите самопризнания.

"След всички побоища ме заплашиха, че ще ме затворят в килия с арестанти и тогава ще подпиша всичко - подписваш сега, или те ще те накарат. В крайна сметка подписах заявлението." - споделя Ипатов.

"В такава страна живеем. Тук могат да хванат всеки, да го пребият и да изкопчат такива показания. Никаква защита на човешките права няма у нас. От самото начало искаха да ме накиснат по това дело. Още веднъж заявявам, че не съм вземал никакви 60 хиляди. Никога през живота си не съм откраднал нищо и няма да го направя. Всичко това ще лежи на тяхната съвест. Мамо, татко, обичам ви. Поздравете всички от мен." — казва още младежът на видеото.

След станалото той наел частна квартира под чуждо име. Собственичката на жилището разказва, че няколко дни по-късно е влязла в стаята му и видяла, че "навсякъде има кръв".

Въпреки, че обезглавеното му тяло е намерено на 29 септември, неговите роднини са разбрали за смъртта му на 19 октомври. Никой от тях не е виждал тялото - бил е погребан в затворен ковчег.