Броят на нападенията на акули по света е спаднал с около ¼ през последната година, като най-много са извършени в САЩ и Австралия, пише "Гардиън".

В света има четири фатални случая - близо до дългогодишната статистика на година да загиват средно по шест души, става ясно от годишния доклад на Музея на естествознанието във Флорида и American Elasmobranch Society, съставители на International Shark Attack File.

В САЩ са извършени най-много нападения на акули над хора през 2018 г. - 32 потвърдени случая и един фатален. За сравнение през 2017 г. е имало 53 атаки. Половината от нападенията през 2018 г. са станали във Флорида.

Австралия е на второ място в списъка с 20 непровокирани атаки през миналата година. За последните пет години средно са регистрирани по 14 нападения. Има един фатален случай. Средно на година има по два смъртни случая.

Девет атаки са станали в Нов Южен Уелс, осем в Западна Австралия, две в Куинсланд (един фатален случай) и една във Виктория.

Според експерти спадът на нападенията на акули статистически е необичаен. Изниква въпросът дали по-малкото ухапвания са заради по-малко акули.

В ЮАР са регистрирани две нападения без фатален случай през 2018 г. в сравнение със средно четири на година и един фатален случай. Все още се проверяват четири непотвърдени случая в ЮАР.

В Египет и Бразилия са станали три нападения, а на Бахамските острови, Коста Рика, Галапагоските острови, Нова Каледония, Нова Зеландия и Тайланд по един случай.

През изминалата година общо е имало 66 потвърдени случая, непотвърдените са по-малко в сравнение средно 84 инцидента годишно през последните пет години.