Покачване на напрежението в британското правителство преди важно гласуване на законодателство за Брекзит, след като министри обвиниха Борис Джонсън и Майкъл Гоув в изпращането на "Оруелски" (Джордж Оруел - Бел. ред.) тайни искания на премиера Тереза Мей, пише "Гардиън".

Представители на правителството заявиха, че са втрещени от използвания от външния министър и от министъра на околната среда език в съвместното писмо.

С писмото двамата министри - Джонсън и Гоув обтегнаха отношенията си по време на кампанията за лидерство през миналата година, изглежда те целят да притиснат Мей да избере "твърд" Брекзит и да ограничи влиянието на някои политици, които подкрепяха Великобритания да остане в ЕС.

В писмото те се оплакват от "недостатъчна енергия" в процеса по излизане от ЕС и конкретно в някои части от правителствената политика. Те настояват преходният период да не продължава след юни 2021 г., което е в противоречие с позицията на финансовия министър Филип Хамънд.

Двамата министри призовават премиера също да накара подчинените си да подкрепят плановете им за Брекзит.

Писмото предизвика гневен отговор от поддръжниците на "мек" Брекзит, които предполагат, че Мей ще бъде принудена да дисциплинира двамата министри или още повече ще отслаби позицията си, която вече бе изпитана с две министерски оставки ( Прити Пател като министър на международното развитие и Майкъл Фалън като военен министър) и продължаващия натиск от страна на Джонсън и Деймиън Грийн.

"Не е изненадващо, че те (Гоув и Джонсън) изразяват възгледите си. Но изненадващо е, че ги пишат и използват такъв език в писмо до премиера", отбеляза министър пред изданието, пожелал анонимност.

Някои го описват като "Оруелски". Не помага, когато хора се опитват и налагат възгледите си по непрозрачен начин, добави министърът.

Друг министър каза: "Съмнявам се, че те са смятали, че това някога ще се появи. Това е възмутително".

Писмото е разкрито от "Дейли мейл" в неделя и е озаглавено "Само за Вас и Гавин", като се има предвид шефът на канцеларията на британския премиер Гавин Баруел.

В същото време се появява информация, че 40 консерватори в британския парламент - необходими са 48 за организиране на предсрочен вот за лидер на Консервативната партия - са се присъединили към тори, които искат Мей да подаде оставка.