Военното министерство на Южна Корея "умишлено" не е докладвало на президента Мун Дже-ин, че са разположени четири допълнителни установки от противоракетния щит на САЩ в азиатската държава, съобщиха от Синия дом, цитиран от Ройтерс.

Вчера стана ясно, че Мун Дже-ин е наредил извършване на проверка.

„Шокираният” лидер на Южна Корея поиска проверка на американското ПРО

„Шокираният” лидер на Южна Корея поиска проверка на американското ПРО

Мун Дже-ин е "шокиран" да чуе, че четири допълнителни установки

Припомняме, САЩ и Южна Корея постигнаха споразумение за възпиране на севернокорейската ракетна и ядрена заплаха с противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD).

Военното министерство умишлено е пропуснало подробности за THAAD в отчета си през миналата седмица, когато новото правителство подготвяше срещата на Мун с американския президент Доналд Тръмп през следващия месец, каза говорител на държавния глава.

"Синият дом потвърждава, че военното министерство умишлено е пропуснало да спомене за четирите допълнителни установки в доклада си", добави представителят.

Новият държавен глава встъпи в длъжност на 10 май след свалянето на Пак Гън-хе.

Говорителят на президента уточни, че в по-ранна версия на доклада се е конкретизирал броят на установките и името на американската военна база, където ще бъдат разположени четирите установки, но впоследствие е премахнато от окончателния вариант, предоставен на Синия дом.

Пентагонът увери, че е "много прозрачен" с правителството на Южна Корея относно противоракетната система.