Френски министри и депутати влязоха в спор за безмесно меню за учениците, информира "Политико".

Няколко министри протестират срещу решението на кмета на Лион Грегори Дусе от 15 февруари временно да се предлага безмесно меню за обяд на учениците от началните училища. Кметът е от зелените.

Заместник-кмет на Лион коментира пред АФП, че мярката ще помогне да се ускори разпределението на обяда, след като учениците трябва да спазват социална дистанция по време на обедната почивка. В менюто обаче има риба и яйца. Бившият кмет на града Жерар Колом, член на партията на президента Еманюел Макрон, предложи подобна мярка по същите причини миналата пролет.

Министърът на земеделието Жулиен Денорманди призова префекта на регион Рона-Алпи с административен център Лион да предприеме действия. "Да спрем да поставяме идеология в чиниите на нашите деца", написа министърът в "Туитър".

Вътрешният министър Жералд Дарманин също се намеси и обвини "скандална идеология" и "моралистка, елитарна" политика, която според него пречи на децата от работната класа да ядат месо.

Дебатът се задълбочи вчера, след като министърът на околната среда Барбара Помпили, бивш член на Зелената партия, публикува вегетарианското меню в училищата - супа от тиква, спагети с леща и зеленчуци. Помпили се подготвя да защити проектозакон в парламента, който включва предложение училищата да експериментират с безмесни храни.

Макрон и премиерът Жан Кастекс все още не са коментирали казуса, но Никола Ревел, началник на канцеларията на министър-председателя, призова колегите си в другите министерства да се успокоят.