Напрежението между Сеул и Токио ескалира, след като Япония публикува видео, което потвърждава твърденията й, че южнокорейски кораб е взел намушка японски самолет, информира АФП.

Южна Корея разкритикува решението на Токио да публикува видеото и отхвърли обвиненията на японците.

През миналата седмица Япония обвини Сеул, че южнокорейски разрушител е насочил радара за контрол на стрелбата към японски патрулен самолет в Японско море до източното крайбрежие на Южна Корея.

Сеул отхвърли обвиненията и коментира, че корабът е издирвал севернокорейски риболовен кораб, който е бедствал до морската граница на Република Корея с КНДР.

За да намалят напрежението, военни представители на двете държави проведоха видеоконферентен разговор в четвъртък и размениха мнения относно истината и технически анализи, за да разрешат недоразумението, се казва в съобщение на южнокорейското военно министерство.

Япония се оплаква от южнокорейски разрушител, прихванал с радар техен самолет

Япония се оплаква от южнокорейски разрушител, прихванал с радар техен самолет

Изключително опасен акт, който може да причини неочаквана ситуация

Но Министерството на отбраната на Япония публикува 13-минутно видео от самолета, което според Токио подкрепя японската позиция. Токио твърди, че кадрите съдържат сцени, на които самолетът на няколко пъти е взет намушка от радара за контрол на стрелбата.

"Изразяваме дълбока загриженост и съжаление" относно едностранното публикуване на кадрите, отбелязват от южнокорейското военно министерство. Допълва се, че разрушителят Gwanggaeto е провеждал нормална спасителна операция и фактът е, че корабът не е използвал радара. Пояснява се, че японският патрулен самолет е летял на ниска височина по заплашителен начин спрямо южнокорейския кораб, който е участвал в хуманитарна операция.

Сеул отхвърля кадрите и подчертава, че не са доказателство, тъй като показват само сцени, на които самолетът кръжи над кораба.