Напрежението във Венецуела расте. Армията обаче остава вярна на президента Николас Мадуро, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо вече се обърна към военните, за да му помогнат да свали президента Никола Мадуро. В момента няма сигнали за промяна на статуквото във въоръжените сили. Отделни части минават към опозицията, но ръководството на армията и ключови структури от военните остават лоялни на Мадуро.

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Островът на свободата трябва да се изтегли

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза за Си Ен Ен, че президентът на Венецуела е бил готов да замине за социалистическия си съюзник Куба, но е бил убеден от Русия да остане в Каракас.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън призова Мадуро да прояви разум и да гарантира мирно предаване на властта.

САЩ: Мадуро трябва мирно да предаде властта

САЩ: Мадуро трябва мирно да предаде властта

Белият дом засилва натиска над Каракас

От своя страна Мадуро не направи официално изказване във вторник, но написа в "Туитър": "Нерви от стомана! Призовавам за максимална мобилизация на хората, за да се гарантира победата на мира. Ние ще спечелим! "

МВнР подкрепи протестите във Венецуела

МВнР подкрепи протестите във Венецуела

България настоява за мирно решение на кризата

Други официални представители на САЩ заявиха, че трима от лоялните на Мадуро - министърът на отбраната Владимир Падрино, главният съдия на Върховния съд Майкел Морено и командирът на президентската охрана Иван Рафаел Ернандес Дала - са били в преговори с опозицията и са готови да подкрепят мирния преход на властта.

Хуан Гуайдо призова протестите да продължат и днес.