Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън заяви във вторник, че венецуелският президент Николас Мадуро "трябва да прояви добро, за да се постигне мирно предаване на властта" в Каракас.

Говорейки пред репортери, Болтън заяви, че Вашингтон стои зад "венецуелците, които си възвръщат свободата" и подкрепя лидера на опозицията и самоопределения временен президент Хуан Гуайдо.

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

За да гарантира "окончателния край на узурпацията" на Мадуро

Той отбеляза, че Гуайдо "се държи по същия смел начин" като другите членове на опозицията във Венецуела, подчертавайки че поведението му днес е "акт на храброст". Американският съветник потвърди също, че утре в Каракас ще има масови демонстрации.

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

Подривната дейност на САЩ срещу Боливарската република продължава

От месеци Венецуела е разтърсена от масови протести. 

САЩ разглеждат всички варианти, в случай че Мадуро използва сила срещу опозицията, предупреди Джон Болтън. Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп посочи трима високопоставени сътрудници на венецуелския президент Николас Мадуро, които според него трябва да се съобразят с обещанията, които се твърди, че са дали на опозицията за мирен преход след управлението на Мадуро, предаде Ройтерс.

Болтън добави, че има някои спекулации, че руснаците могат да помагат на режима на Мадуро. По-рано днес Гуайдо заяви, че "началото на края на узурпацията" е започнало, докато Мадуро каза по-рано, че военните лидери са показали "пълна лоялност" към правителството в Каракас.