Лидерът на опозицията във Венецуела и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо публикува видео с призив към венецуелските военни, както и към гражданите, да излязат по улиците на столицата Каракас, за да гарантират "окончателното прекратяване на узурпацията" на Николас Мадуро, който според него нелегитимно заема президентския пост, тъй като го е спечелил с изборни фалшификации.

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

Правителството на САЩ напълно подкрепя венецуелския народ

Гуайдо, говорейки във видеото и заобиколен от хора във военни униформи, подчерта, че венецуелците ще се борят "в ненасилствената борба", за да "поемат компетенциите на правителството".

Лидерът на венецуелската опозиция твърди в профила си в "Туитър", че вече е получил подкрепата на въоръжените сили на страната и обяви т. нар. "последен етап" в борбата си за свалянето от власт на Мадуро.

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

Подривната дейност на САЩ срещу Боливарската република продължава

"Националните въоръжени сили взеха правилното решение и разчитат на подкрепата на венецуелския народ", изтъкна Гуайдо.

Заедно с Гуайдо на видеото се появява влиятелната опозиционна фигура Леополдо Лопес, който по-рано беше арестуван. Според "Асошиейтед прес" той е заявил, че военните са го освободили от ареста. Лопес призова венецуелците за мирни протести срещу Мадуро.

Мадуро: Армията е зад мен

Мадуро: Армията е зад мен

Съобщението му започва "Нерви от стомана"

Междувременно министърът на информацията на подчиненото на Мадуро правителство Хорхе Родригес обяви в "Туитър", че подчинените на Мадуро власти предприемат стъпки за блокиране на опита за военен преврат, организиран от малка група военнослужещи, свързани с опозицията.

Появиха се информации за използването на сълзотворен газ след публикацията на видеоклипа на Гуайдо. Говорителят на Мадуро потвърди, че във Венецуела е в ход преврат. Бронирани автомобили на националната гвардия са заснети да се движат по улиците на Каракас. 

От подчиненото на Мадуро министерство на отбраната посочиха, че военните в цялата страна съобщават за спокойна атмосфера в казармите и базите, съобщава Ройтерс.

"Операцията затъмнение": Русия обвинява САЩ за енергийната криза във Венецуела

"Операцията затъмнение": Русия обвинява САЩ за енергийната криза във Венецуела

Използват "широк спектър от техники", за да свалят Мадуро

Последният път, когато Гуайдо призова гражданите на Венецуела да се присъединят към неговата т. нар. "операция свобода" след масовото спиране на електрозахранването в страната, той твърдеше, че е събрал "хиляди" протестиращи за протестни демонстрации в цялата страна.

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масови протести Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Той беше признат за легитимен президент от САЩ, редица страни от Латинска Америка и Европа. Русия, Китай, Турция и няколко други страни подкрепиха Мадуро.

Патова ситуация за САЩ във Венецуела

Патова ситуация за САЩ във Венецуела

САЩ много искат да сложат край на тази криза, но не могат да проведат преговори с Мадуро