САЩ застанаха зад самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, след като отиде до военна база в Каракас, за да обяви края на режима на настоящия лидер Николас Мадуро, съобщават световни агенции.

По-рано днес Гуайдо публикува видео с призив към венецуелските военни, както и към гражданите, да излязат по улиците на столицата Каракас, за да гарантират "окончателното прекратяване на узурпацията" на Мадуро. Според него Мадуро нелегитимно заема президентския пост, тъй като го е спечелил с изборни фалшификации.

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Ще се подкрепят и допринасят за съществуващите правила и разпоредби в света

Днес временният президент Хуан Гуайдо обяви начало на операция "Свобода". Правителството на САЩ напълно подкрепя венецуелския народ в стремежа му за свобода и демокрация. Демокрацията не може да бъде победена, написа в "Туитър" държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

В същото време бразилското правителство заяви, че страната подкрепя демократичния преход във Венецуела и очаква венецуелската армия да застане зад Гуайдо. Местни медии съобщават, че президентът на Бразилия Жаир Болсонару свиква извънредна среща за Венецуела.

Колумбия също подкрепи Гуайдо. 

По-рано "Ройтерс" съобщи за стрелба до военната база "Ла Карлота". Свидетели разказаха, че са чули стрелба на демонстрация, ръководена от Гуайдо до базата, след като по-рано той призова войниците да се присъединят към него.

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

Подривната дейност на САЩ срещу Боливарската република продължава

Според свидетелите мъже в униформи, които са придружавали Гуайдо, са влезели в престрелка с войници, поддържащи Мадуро.

По-късно Гуайдо и придружаващите го са се изтеглили от района на базата в Каракас.

Междувременно руският президент Владимир Путин е обсъдил ситуацията във Венецуела в Съвета за сигурност на страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е повдигнал темата за настоящото развитие във Венецуела по време на планирано заседание на Съвета за сигурност.

САЩ призоваха държавите да не пускат руски самолети към Венецуела

САЩ призоваха държавите да не пускат руски самолети към Венецуела

САЩ призова държавите да "последват примера на Малта"

Песков добави, че срещата е "обърнала значително внимание на разпространяваната медийна информация за опити за преврат в тази страна".

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масови протести Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Той беше признат за легитимен президент от САЩ, редица страни от Латинска Америка и Европа. Русия, Китай, Турция и няколко други страни подкрепиха Мадуро.