Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че армията остава зад него, съобщават световни агенции.

В съобщение в "Туитър" той разкрива, че е разговарял с военното ръководство, което е показало "тотална лоялност към народа, конституцията и родината".

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

Правителството на САЩ напълно подкрепя венецуелския народ

Съобщението му започва "Нерви от стомана". Той призовава за максимална мобилизация на народа, за да се гарантира победата на фона на последните опити на Гуайдо да изземе властта в Каракас.

По-рано днес Гуайдо публикува видео с призив към венецуелските военни, както и към гражданите, да излязат по улиците на столицата Каракас, за да гарантират "окончателното прекратяване на узурпацията" на Мадуро. Според него Мадуро нелегитимно заема президентския пост, тъй като го е спечелил с изборни фалшификации.

Гуайдо заяви пред демонстранти в Каракас, че поддържа контакт с военните от години, но днес той знае, че те не подкрепят диктатора Мадуро.

Операция "Свобода" започна, обяви той.

"Днес ни стана ясно, че въоръжените сили са с народа и не с диктатора. Ние знаем, че всички венецуелци подкрепят промяна и конституцията", продължи той. В "Туитър" политикът обяви, че "сега е моментът. 24-те щата на страната поеха по пътя: пътят без връщане назад. Бъдещето ни принадлежи: народът и армията са обединени за прекратяване на узурпацията".

САЩ, Бразилия и Колумбия подкрепиха действията на самопровъзгласилия се президент.