Русия обвинява САЩ в умишлено причиняване на прекъсвания на електрозахранването във Венецуела като част от заговор за свалянето на президента Мадуро, наречен "Операция затъмнение", съобщава "Гардиън".

Страната е в криза, а правителството на Мадуро обвинява саботьори, подкрепени от САЩ, но повечето експерти обясняват прекъсването на тока, с лоша поддръжка и пожар, който е унищожил ключов участък от Енергийната мрежа на Венецуела.

В интервю за финансирания от Москва оператор RT, заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин подкрепя версията на Мадуро за събитията. Фомин твърди, че Вашингтон не желае да започне открита военна операция срещу Мадуро, опасявайки се, че "може да обедини нацията зад настоящото правителство" и да разгневи други правителства на Латинска Америка.

 Гуайдо призовава на най-масовия протест в историята на Латинска Америка

Гуайдо призовава на най-масовия протест в историята на Латинска Америка

Той използва хаштаг 1M...

Но САЩ не са страна, която "седи лениво", вместо това "използват ... широк спектър от техники" в усилията си да премахнат Мадуро, включително "изкуствено затваряне на енергийните съоръжения на Венецуела. Операцията "Затъмнение" е в ход", коментира Фомин.

Твърдението на Русия противоречи на широко разпространения консенсус между специалистите и политическите съперници на Мадуро, че авторитарният наследник на Уго Чавес всъщност е отговорен за безпрецедентна електрическа криза, която е лишила милиони граждани от светлина и вода.

В неотдавнашно интервю с "Гардиън" Енрике Каприлес, виден опозиционен лидер, участвал в кампанията за оттегляне на Мадуро, нарече твърденията, че прекъсванията на електрозахранването са част заговор - "фантазия".

Патова ситуация за САЩ във Венецуела

Патова ситуация за САЩ във Венецуела

САЩ много искат да сложат край на тази криза, но не могат да проведат преговори с Мадуро

"Не знам кое е по-лошо - да нямам електричество или обяснението на правителството ... Те явно мислят всички венецуелци за глупаци", обяснява той.

Каприлес, който с малко изгуби президентските избори през 2013 г. срещу Мадуро, прогнозира, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат поради щетите, нанесени на електрическата система на Венецуела през годините на корупция.

"Ако сега мога да седна с Мадуро, ще кажа: "Ти си бедствие, приятел", коментира той. Три месеца след като Гуайдо се обяви за президент, 23 януари, Мадуро остава на власт и запазва подкрепата на Русия и Китай.

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Захарова заяви, че аварията е "саботаж на Запада"