Венецуелски бежанци изискват действия от САЩ, докато Помпео посещава границата с Колумбия. Хора се придържат към външните релси на моста Симон Боливар, за да гледат как президент Иван Дюк и държавният секретар на САЩ Майк Помпео вървят по същия път, по който ежедневно минават почти 4 000 венецуелски бежанци, съобщава СиБиЕс.

Притокът на бежанци "създаде голям социален и икономически шок", коментира Дюк до Помпео. "Но както винаги съм казвал, ние сме тук, за да помогнем на венецуелците, които бягат от брутална диктатура."

Половин милион венецуелци са избягали през границата в Колумбия през последните две години. Венецуелските бежанци скандират пред Помпео и Дюк  "свобода" и лозунги против Мадуро.

На въпроса какво искат от САЩ, протестиращите отговарят - "интервенция".

Администрацията на Тръмп постоянно обяснява, че всички възможности са на масата в усилията си да накарат Мадуро да се оттегли. Той е обявен за незаконен лидер от САЩ и десетки други нации, които подкрепят провъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо.

Белият дом не е дал никакви публични индикации, че може да има военна намеса, като вместо това подчертава дипломацията, санкциите и визовите ограничения срещу режима на Мадуро.

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Държавният секретар е на обиколка в Южна Америка

Помпео се обърна и към кубинското и руското правителства за подкрепата им към Мадуро, включително чрез изпращане на войски и оборудване във Венецуела. "Кубинците трябва да разберат също, че ще има разходи, свързани с постоянната подкрепа на Никола Мадуро. Ще имаме същия разговор и с руснаците", обяснява той.

С изключение на Куба, в региона рядко има толкова политически консенсус, колкото по време на кризата във Венецуела. Лидерите във всяка посетена от Помпео страна, декларират последователно съгласуване с американската политика. Но това не прави решението за военни действия по-лесно.

Дори след като обяснява, че "с диктатори, с тирани, няма диалог. Ти се бориш с тях", външният министър на Парагвай Луис Кастильони не изглежда готов да изпрати войски. "Убедени сме, че всички дипломатически усилия, които се правят за изолиране на този режим, ще доведат до резултати за кратко време", обяснява той.

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

А САЩ оказват натиск върху страните, заплашват ги и дори свалят правителства

Помпео отхвърля идеята, че политиката на администрацията на Тръмп с имигрантите на собствената им граница е в противовес със съчувствената реторика към разселените венецуелци.

"Това не нищо подобно на това, което се случва в ръцете на Мадуро или където и да е в Централна и Южна Америка. Сравнението е нелепо. Никола Мадуро не допуска храната, която стои тук", обяснява Помпео.

Попитан по-рано по време на пътуването си в Латинска Америка, дали е говорил с лидерите на региона за решението на администрацията на Тръмп да намали помощта за Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор, страните на произход за повечето пристигащи каравани, на южната граница на САЩ Помпео обяснява, че те разбират позицията на САЩ.

"Всички, всяка страна разбира, че нациите трябва да защитават своите граници и да установят суверенитет. Не съм чувал никакво оплакване от тези страни за нашите усилия да направим това", коментира Майк Помпео.

Тръмп реже финансовата помощ за Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас

Тръмп реже финансовата помощ за Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас

Затваряйки границата с Мексико, нарушава туризъм и търговия за 612 млрд. долара