Последното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео на границата с Венецуела и Колумбия свидетелства за липсата на план за действие на САЩ в региона, пише американското издание Washington Examiner.

По време на посещението Помпео говори за подкрепата на американското правителство за бежанците, няколко пъти настояваше за оставката на венецуелския президент Николас Мадуро, а също така заплашваше с въвеждането на нови санкции, но въпреки това всички тези индивидуални изявления показват, че държавният секретар не разполага с ясен план, отбелязва изданието.

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Държавният секретар е на обиколка в Южна Америка

Washington Examiner добавя, че САЩ са използвали всичките си дипломатически "карти", подкрепяйки опозиционера Хуан Гуайдо и признавайки го за временен президент на Венецуела. Подобен план би могъл да проработи, само ако той получи подкрепата на военните, но Мадуро продължава да контролира армията, а мерките на Вашингтон не са сработили.

Венецуелските военни не бяха готови да подкрепят Гуайдо нито когато САЩ обявиха подкрепата си за него, нито когато се опитаха да влязат в страната, изпращайки ѝ хуманитарна помощ и се опитаха да подтикнат опозицията към действия срещу Мадуро.

Мадуро призова народа да защити Венецуела

Мадуро призова народа да защити Венецуела

Той настоя националната милиция да се присъедини към въоръжените сили

Изданието отбелязва, че САЩ много искат да сложат край на тази криза, но не могат да проведат преговори с Мадуро, защото вече го обявиха за нелегитимен президент. По този начин, това свидетелства за "патовата ситуация" на САЩ във Венецуела. Освен това към безпокойствата на Вашингтон се добавят съобщенията за военна помощ за Каракас от страна на Москва.

Washington Examiner подчертава, че САЩ са се оказали притиснати в ъгъла, а освен пряката военна намеса, за тях са останали много малко варианти за решения на въпроса. Вашингтон се надява да "задуши" правителството на Мадуро с нови санкции, но той твърдо контролира армията и държавните органи, така че е малко вероятно икономическите санкции да променят ситуацията.

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

САЩ не бива да допуска диктат на Русия и Китай във Венецуела

По този начин САЩ губят последния лост в тази дипломатическа игра и остават без настоящ план за действие, констатира изданието.

Във Венецуела на 21 януари започнаха масови протести срещу Мадуро скоро след като той встъпи в длъжност за втори мандат. Председателят на контролираното от опозицията Народно събрание Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Повечето западни страни, начело със САЩ, признаха Гуайдо. Мадуро го определи за марионетка на САЩ. Русия, Китай, Турция и няколко други страни подкрепиха Мадуро като легитимен президент.

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

Отново удар по петролния сектор на Каракас