Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Саудитска Арабия, където ще проведе разговори с крал Салман и други лидери на държавите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, съобщава БиБиСи.

Отношенията между Вашингтон и Рияд са обтегнати заради редица проблеми, включително борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) и ядреното споразумение с Иран.

Американският военен министър Аштън Картър е в делегацията на държавния глава.

Картър обяви, че ще търси военна помощ за предотвратяване „дестабилизиращите действия” на Иран в региона.

САЩ и арабски държави с общ патрул за спиране на ирански оръжейни доставки за Йемен

САЩ и арабски държави с общ патрул за спиране на ирански оръжейни доставки за Йемен

Заяни обяви новината на пресконференция

Американският държавен глава ще разговаря със Салман днес, а утре ще се срещне с лидерите на Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Оман.

Докато саудитската преса приветства стабилните отношения със САЩ, редица вестници от Близкия изток омаловажиха посещението на държавния глава на американската страна, отбелязвайки, че няма достатъчно време да се подобрят отношенията, тъй като Обама напуска Белия дом през 2017 г.

Вестник Al-Hayat разглежда визитата като „прощална среща” за американския президент, отбелязвайки, че Обама повече няма да бъде полезен за арабските държави.

Панарабският вестник Al-Arab al-Alamiyah заема подобна позиция, подчертавайки, че ключовите въпроси най-вероятно ще бъдат прехвърлени на следващата американска администрация, която може би ще отговори по-добре.

Ливанският Al-Nahar изтъква, че Обама няма да може да коригира заблуждението си за Иран, а по-скоро ще остави зад себе си урок за провала.

Проправителственият саудитски вестник Al-Riyadh призовава САЩ и Саудитска Арабия да уредят увеличаващите се взаимни противоречия и да укрепят доверието.

Запазват се предизвикателствата, но те могат да бъдат преодолени, ако доверието се възвърне, пише катарският Al-Raya.

В последните дни отношенията между Рияд и Вашингтон се влошиха допълнително, след като американският Конгрес се опитва да прокара законодателство, което ще позволи на жертвите на терористичните атаки на 11 септември 2001 година да съдят Саудитска Арабия в американски съд. Монархията пък от своя страна заплаши да разпродаде активите си в САЩ, които възлизат на 750 милиарда долара. От администрацията на Обама категорично обявиха, че ще блокират подобно законодателство.

След визитата в Рияд Обама ще посети Великобритания и Германия, където ще проведе разговори с лидери на няколко европейски страни.