Британският министър-председател Борис Джонсън се бори да запази премиерския си пост на фона на бунт от страна на депутати от неговата Консервативна партия, предаде Ройтерс.

През 2019 г. Джонсън спечели най-голямото мнозинство на партията от повече от 30 години, но сега е изправен пред призиви да подаде оставка след поредица от разкрития за партита на "Даунинг стрийт" 10 - резиденция и офис на министър-председателите - по време на локдауните във Великобритания. Джонсън неколкократно се извини за събиранията и заяви, че не е знаел за много от тях, но има доказателства, че е присъствал поне на няколко.

За да се предизвика оспорване на лидерството, 54 от 360-те консервативни депутати в парламента трябва да напишат писма с вот на недоверие до председателя на партийния комитет. Поне 20 депутати от партията, които спечелиха местата си на последните избори през 2019 г., планират да подадат такива писма, съобщи британският вестник The Telegraph. Очаква се към тях да се присъединят и други.

Анализ на вестник The Times пък показва, че 58 депутати консерватори са отправили открити критики към министър-председателя.

Свалянето на Джонсън би поставило Обединеното кралство в период на нестабилност поне за няколко месеца и то точно когато пандемията е в разгара си, инфлацията е на рекордни нива, а и Западът трябва да се справи с кризата в Украйна.

Във вторник Борис Джонсън отхвърли обвинението на свой бивш съветник, че е излъгал парламента за партито, на което е бил, като заяви, че никой не го е предупредил, че то е в разрес с противоепидемичните мерки. Той отклони въпросите дали ще подаде оставка и посочи само, че иска да изчака резултата от вътрешното разследване.

Борис Джонсън атакува BBC, за да се задържи на поста си?

Борис Джонсън атакува BBC, за да се задържи на поста си?

Столът на британския премиер силно се разклати