На китайската армия е наредено да положи клетва за пълна лоялност към президента Си Дзинпин, докато паравоенна полиция буквално възпява отдадеността си към лидера на азиатския гигант, информира АФП.

Агенцията отбелязва, че така Дзинпин допълнително утвърждава мястото си на най-влиятелния лидер на страната от десетилетия.

Най-голямата армия в света трябва да бъде "напълно лоялна, честна и благонадеждна към Си", се казва в нови указания, издадени от Централната комисия за отбрана и съобщени от китайската агенция "Синхуа".

Армията на Китай съставлява около 2 милиона души и технически е свързана с Комунистическата партия, а не с държавата.

Комисията призовава военнослужещите да бъдат предани на Си, което според АФП показва докъде се разпростира властта на президента на азиатската държава.

Политическата философия на Си - Мислите на Си Дзинпин - също трябва да са ръководство за подсилване на въоръжените сили, допълва "Синхуа".

"Армията трябва да следва ръководството на Си, да изпълнява заповедите му и никога да не бъде безпокоен", пояснява медията, позовавайки се на указанията.

В неделя Народната въоръжена полиция на Китай - паравоенни сили към военната комисия, разпространи песента "Бъди добър войник на председателя Си".

Близо половин век армията изпълняваше "Бъди добър войник на председателя Мао Дзедун".

Си стана председател на военната комисия след идването си на власт през 2012 г., а през 2016 г. получи новата титла главнокомандващ на обединените въоръжени сили.