В Холандия издадоха заповед да се затвори детска площадка в начално училище, тъй като децата вдигали много шум, информира Би Би Си.

Началното училище De Buut в град Неймеген е задължено до края на месеца да забрани на учениците да играят на площадката или ще бъде глобено с 10 000 евро.

Местни жители се оплакват, че децата нарушават ограничението от 70 децибела в жилищния район. Властите са измерили ниво на шума от 88 децибела.

Решението обаче предизвика враждебна реакция. Повече от 4000 души се подписаха под петиция с призив градският съвет да отхвърли решението за затваряне на 40-годишната площадка.

"Странна ситуация, напълно несправедливо спрямо децата. Особено сега, когато постоянно ни се казва, че децата трябва да излизат навън и да играят повече", коментира директорът на училището пред вестник Volkskrant.

Директорът добави, че училището многократно се е опитвало да угоди на местните жители, включително и чрез преместване на часовете по музика в сградата.

Покрай площадката са закачени послания, включително и едно, което гласи: "Оранжевите лъвици трябва да започнат отнякъде", като се има предвид холандският национален отбор по футбол при жените, който загуби финала от САЩ на Световното първенство във Франция с 2:0.

Депутат от дясноцетристката Народна партия за свобода и демокрация повдигна въпроса със забраната пред холандския министър на образованието в парламента.

Според проучвания на УНИЦЕФ холандските деца са сред най-щастливите на планетата. Причините зад това са по-малко изпити на ранна възраст и обучение чрез игри.