Десетки арести при координирана от Европол полицейска операция в 6 европейски държави. Акцията насочена срещу международния трафик на наркотици, съобщиха белгийски прокурори, съобщи barrons.

В Белгия, където разследването е започнало през 2020 г., са извършени 30 ареста. В чужбина са задържани по-малък брой хора. Според прокуратурата са подадени общо 109 претърсвания в Белгия, Германия, Италия, Испания, Холандия и Хърватия.

Насочената мрежа е активна в трафика на кокаин от Южна Америка и разследването е подпомогнато от хакването на криптирана телефонна мрежа, използвана от организирани престъпни групи.

Последният случай включва източноевропейски трафиканти, базирани в района на Брюксел, както и "граждани от Южна Европа, принадлежащи към лимбургската мафия" - препратка към провинция Лимбург, граничеща с Холандия в северната част на Белгия и която е известна с производство на лекарства.

Разследването в Белгия започна в края на 2020 г. по време на претърсване в района на Брюксел белгийската полиция откри "голямо количество ацетон, няколко килограма канабис, както и фалшиво полицейско облекло", се казва в изявлението.

Тогава белгийските власти откриха, че мрежата вече е разследвана в Испания, което доведе до сътрудничество между двете страни.

Откриха над 2 кг кокаин в багажа на пътник на Летище София

Откриха над 2 кг кокаин в багажа на пътник на Летище София

Наркотикът е открит в куфара на бразилски гражданин

Разследването беше подпомогнато през 2021 г. от хакването на мрежата SKY ECC, което помогна за идентифициране на контакти в няколко южноамерикански държави, се казва в изявлението.

В допълнение към контейнерните кораби, преминаващи транзитно през пристанищата на Антверпен, Ротердам, Хавър и Хамбург, транспортните методи включват и пътни превозни средства, транспортни компании, товарни самолети и частни самолети, се казва в прессъобщението.

Случаят илюстрира "гъвкавостта на престъпните организации", които "вече не са изключително семейни или кланови", а работят като "съвместни предприятия... базирани на модела на класически търговски компании", се казва в него.

Заловиха подводница с 4 тона кокаин край Колумбия

Заловиха подводница с 4 тона кокаин край Колумбия

За колумбийската флота това е най-голямото количество за последните две години

Белгия се превърна в главната врата към Европа за кокаин с почти 90 тона, конфискувани през 2021 г. в пристанището на Антверпен, нов рекорд, според властите.

В началото на февруари един от най-високопоставените магистрати в страната Игнасио де ла Серна алармира, че полицията вече няма ресурси да се справи със заплахата.

Той каза, че случаите, свързани със SKY ECC, вече са довели до повече от 600 ареста при 41 операции от февруари 2021 г.