Камиони с ядрено гориво са били подложени на въоръжена атака на магистрала в бразилския щат Рио де Жанейро във вторник, докато са преминавали край общност, контролирана от наркобанда. Членове на наркогрупата са открили огън по конвоя, пише вестник O Globo.

Въоръжена полиция, ескортирала конвоя, е отвърнала на огъня, докато камионите са превозвали уран до намираща се в близост ядрена централа.

В района, където често възниква насилие, има два ядрени реактора.

Нападението е станало на около 200 километра от Рио де Жанейро. Камионите са стигнали до АЕЦ Angra 2 с около 30 минути закъснение, обявиха от ядрената агенция на страната.

Държавната ядрена агенция Eletronuclear поясни в съобщение, че уранът е в "естествено състояние" и не представлява опасност за населението. Допълва се, че конвоят е минавал през район, където е имало престрелка и не е бил атакуван.

Обикновено конвоят е от около пет-шест камиона и е ескортиран от полиция, обяви говорител на агенцията пред "Гардиън". Камионите са били натоварени с ураново гориво, предназначено за АЕЦ Angra 2 - в експлоатация от 2001 г.

Но говорител на пътната полиция в Рио де Жанейро заяви, че конвоят е бил обстрелван.

Няма арестувани или ранени.